onsdag , 29. november 2023

Udskiftning af dørhøjtalere, NA

Standard højtalerne i MX-5’eren er ganske gode af fabrikshøjtalere at være. Alligevel kan man for ganske få penge vinde megen lydkvalitet ved kun at skifte højtalerne i døren. Følgende guide beskriver hvordan man monterer andre højtalere uden at ødelægge bilen, således at de gamle kan isættes igen hvis man skulle have behov for dette.

MX-5 NA er monteret med 6″ enheder, som er ikke lige er en størrelse man falder over nede hos bil stereo forhandleren. Montering af 6½” enheder kræver at man skærer lidt i bilen eller er voldsom på anden måde. 5,25″ enheder er lige lidt for små og passer ikke i de allerede etablerede fatninger, men kan monteres ved hjælp af adaptere.

Ved valg af højtalere blev 5,25″ enheder fra JBL, Sony, Pioneer og MDS overvejet. Valget faldt på MDS DL213, som er MDS’s bedste 5,25″ fuldtonehøjtaler. Desuden har MDS DL 213 en justerbar diskant, som gør det muligt at vinkle diskanten en smule ind i kabinen, hvilket blev vurderet som en fordel når man kører uden tag når der ikke er monteret andre enheder i kabinen. MDS DL 213 kostede på monteringstidspunktet 1199,-

Følgende beskriver montering af 5,25″ MDS DL212 enheder fra www.carsound.dk i en 1991 MX-5 NA.

Tidsforbrug: 30-60 min.

De skal bruges følgende værktøj: En lille skruetrækker med flad kærv, en stjerneskruetrækker, en hobbykniv, en flad tang og en boremaskine (eller skruemaskine) med et lille bor.

Højtalerne er gemt bag et panel, som sidder fast med fire klips i hullerne markeret med pile. Panelet fjernes lettest ved at starte med at hive forsigtigt i nederste hjørne ind mod kabinen. Når klipsen har sluppet kan man let få hånden ind under panelet så de de 3 andre klips kan løsnes forsigtigt.

Højtaleren fjernes ved at fjerne de tre skruer, som skal bruges ved montering af de nye højtalere. Den fabriksmonterede højtaler kan side lidt fast, men kan fjernes uden brug af værktøj.

Ledningerne til de fabriksmonterede højtalere er fastgjort til højtaleren med en nylon stik. Stikket afmonteres ved hjælp af en lille skrue trækker eller fingerfærdighed. På højtaleren kan det ses hvilken del af stikket, der er + og -.

I dette tilfælde var det den grønne og røde ledning som var +.

 

 

Stikket indeholder to spadestik, som kan skæres fri ved hjælp af en hobby kniv. På den måde kan spaderne sagtens monteres på de gamle højtalere og anvendes på de nye højtalere, som med sikkerhed ikke passer på det nuværende stik.

Husk hvilken ledning der er + og hvilen der -. I dette tilfælde var det den grønne og røde ledning som var +.

 

 

 

Spadestikkene efter at de er skåret fri af stikket. Hvis spaderne gaber lidt for meget, kan de strammes ved at klemmes blidt med en flad tang.

Husk hvilken ledning der er + og hvilen der -. I dette tilfælde var det den grønne og røde ledning som var +.

 

 

 

 

Der findes adaptere som gør at en 5,25″ højtaler kan monteres i MX5’erens originale fatninger. I dette tilfælde passede de købte fatninger ikke til bilen. Heldigvis er MDS DL 213 højtalerne leveret med en plastikfatning, som gør det nemt at montere uden brug af adapter.

MDS DL 213 monteret i plastikfatningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

For at kunne montere højtaleren skal der bores 3 huller i plastikfatningen. Dette gøres nemmest ved at bruge den original højtaleren som skabelon. Brug lidt tid på at overvej hvordan bagsiden af den nye højtaler skal vende i forhold til de borede huller.

Når hullerne er boret kan man med boremaskinen gøre disse mere ovale ind mod midten af højtaleren. På den måde bliver der ved montering plads til det brede hoved på skruen.

 

Spade stikkene monteres på højtaleren. I dette tilfælde var det den grønne og røde ledning som var +.

Hvis spaderne ikke sidder stramt fast på højtaleren, skal de uden at være monteret klemmes samme med en flad tang.

 

 

De nye højtalere sættes på plads med de originale 3 skruer. Diskanten vinkles en smule op og ind mod kabinen.

Ved montering af panelet skal den første klips monteres i hullet øverst og ud mod dør siden, markeret med pilen. Det kan være lidt svært at få klipsen på plads grundet højtalerens plastikramme.

Med lukkede døre og vinduer skal der være god og fyldig bas. Hvis ikke, er der muligvis byttet om på + og – på en af højtalerne. Check at + og – sidder rigtigt på begge højtalere.

Se også

Ændring af fælg- og dæk størrelser

Dækkets størrelse måles i Bredde (A – mm) / Profil (B – % af bredde) …