lørdag , 13. juli 2024

MX-5 ND nulstilling af lygtehøjde (MY 2015-2018)

Af Christian Lunding.

På MX-5 ND’er fra 2015-2018 justeres lygternes højde automatisk ved at en lille arm ved venstre baghjul aktiverer en måler når bilen tilføres vægt. Eksempelvis bagage, som får bagenden til være lavere end forenden.

På 2019 modellerne og frem er forlygterne konstrueret på en anden måde og den lille arm findes dermed ikke. Er du i tvivl om din bil har det ene eller det andet system, så kig under bilen efter armen ved venstre baghjul. Særligt hvis din bil er indregistreret sidst i 2018 eller først i 2019.

Guiden her gælder kun for de ND modeller, som har den lille arm monteret.

Hvorfor overhoved nulstille lygtejusteringen ? Primært af en grund. Bilen er blevet sænket. Muligvis lidt mere foran end bagved. Det påvirker lygteindstillingen i forhold til bilens højde.

Lige da bilen kom på markedet solgte nogle eftermarkedsleverandører en lille arm, som erstattede armen som den røde pil peger på. Armen kunne forkortes og dermed justere højden når bilen var sænket. Det behøves slet ikke. Så lad være med at købe sådan en. Det hele kan ordnes elektronisk på en af følgende 2 måder.

 1. Via Mazda’s diagnose system.
 2. OBD2 metoden.

Fælles for begge metoder er:

 1. Bilen skal være tom (tøm bagerummet) foruden Mazda værktøj.
 2. Korrekt dæktryk.
 3. Fuld tank.
 4. Bilen skal stå på et fladt underlag uden hældning.

Mazda Diagnose systemet

Systemet burde findes på et hvert Mazdaværksted.

 1. Tilslut systemet.
 2. Tænd bilen ved at trykke på start to gange (uden koblingen er trykket i bund), så alle lamper lyser uden at bilen startes.
 3. Vælg “Electrical” -> “Exterior Lightning” -> “Headlamp” -> “Auto leveling Sensor” – > “Auto Leveling Sensors Calibration”
 4. Systemet nulstilles og der høres en kort servomotorlyd fra forlygterne.

OBD2 metoden

Heldigvis har Mazda tænkt over at ikke alle har en fancy Mazdadiagnosedims. Og derfor er det også muligt at gøre det selv via diagnose stikket. Eneste værktøj der kræves er en papirklips eller tilsvarende.

 1. Find OBD2 stikket til venstre for rattet lige oppe under plastafdækningen over fødderne.
 2. Vær opmærksom på stikkets retning (se på kanterne). De vender formodentlig på hoved i forhold til tegningen.
 3. Tænd bilen ved at trykke på start to gange (uden koblingen er trykket i bund), så alle lamper lyser uden at bilen startes.
 4. Sæt en jumper imellem “B” og “J” tre gange med ca. 0,5-1,5 sekunds mellemrum. Vær MEGET opmærksom på at vælge rigtigt. Gør du det forkert, bliver det desværre med overvejende sandsynlighed dyrt!

 5. Systemet nulstilles og der høres en kort servomotorlyd fra forlygterne.
 6. I instrumentbrættet blinker den lille orange lampe øverst til højre 3 gange.
 7. Du har nu nulstillet højdesensoren på bilen og alt fungerer som før den blev sænket.

Vær obs. på at ovenstående guide ikke justere lygternes vinkel. Det skal gøres manuelt for hver af lygterne på de skruer ved forlygterne som bruges til at justere retning.

Se også

Tsuchiya Keiichi tester RF Sport 2,0 184 HK på Tsukuba

Tsuchiya Keiichi, er en af de biltestere, som igennem tiden har vist, at han ved …