For Mazda MX-5 entusiaster

Bøger

 

Leder du efter bøger om MX-5, så kan der findes inspiration på disse sider, hvor nogle af de bøger, som det har været muligt at gennemlæse er kommenteret. Da interessen primært har været for NA modeller, har jeg ikke købt eller læst bøger omhandlende specielt NB modellerne. Har du læst nogle af disse, så send beskrivelse og vurdering af bogen til webmaster.

 

Gode råd ved køb af bøger

Det kan være svært at finde bøger om MX-5'ere i Danmark. Der findes flere gode internetboghandlere på nettet hvor du kan bestille bøger om bilen. Jeg vil anbefale www.amazon.co.uk eller www.whsmith.co.uk.

Husk at hvis du bestiller bøger uden for EU. Eksempelvis hos www.amazon.com, skal du udover den pris som boghandleren tager betale told ved modtagelsen. Derfor vælg en leverandør indenfor EU.

Nogle af internetforretninger, som sælger stumper og andet grej, har også nogle gange bøger om MX-5. Oftest ikke i særligt stort udvalg. Eksempelvis www.mx5parts.co.uk

 

Mazda MX-5 Miata, 1990 thru 1997, all models

Haynes Repair Manual

 

Forfatter: Alan Ahlstrand og John H Haynes

Sprog: Engelsk

Forlag: Haynes Publishing Group

ISBN 1 56392 289 4

 

5/10

Ikke en af Haynes bedste manualer. Udmærket el-diagram. Indeholder beskrivelse af hvorledes MX-5'eren (NA) adskilles og samles i enkeltheder. Til "hjemmemekanikeren", vil jeg anbefale Enthusiat's Workshop Manual.

 

 

Mazda MX-5 1.6 Litre

Enthusiast's Workshop Manual

 

Forfatter: Rod Gringer & Pete Shoemark

Sprog: Engelsk

Forlag: Veloce Publishing

ISBN 1 801295 25 7

 

9/10

Til "hjemmemekanikeren" i samme stil som de traditionelle Haynes manualer. Dog væsentlig mere detaljeret. Indeholder (NA-model) flere ganske gode step by step guides til fejlfinding, almindelige vedligeholdelsesopgaver samt udskiftning af diverse sliddele. Eksempelvis bremseklodser. Indeholder en sparsom afsnit om tuning. Kan klart anbefales som guide til hjemmereparationer. Bogen findes også til NA 1.8, som antages at være ligeså god.

 

Mazda Miata

Performance Handbook

 

Forfatter: Norman H. garrett III, Former Mazda Engineer, Miata Project

Sprog: Engelsk

Forlag: VMBI Publishing Company

ISBN 0-7603-0437-8

 

7/10

Gennemgår og vurderer NA modellen (Både 1.6 og 1.8) for stort set samtlige muligheder for modificering med det formål at opnå bedre performance. Bogen er skrevet af en ingeniørerne, der var med til at udvikle MX-5'eren, og argumentationen virker saglig. Gennemgangen er ikke særlig specifik i forhold til præcist navngivne stumper eller mærker. Alt fra Turbo, bremser, opsætning af undervogn til tændrør. Forfatteren foretager saglige vurderinger af hvad, der kan betale sig at ændre og ikke mindst hvad, der ikke kan betale sig. Sidste gør at bogen afgjort kan anbefales som go'natlæsning, før man kaster sig ud i de større modificeringsprojekter. En must have bog for den sande entusiast.

 

Miata MX-5

Performance Projects

 

Forfatter: Keith Tanner

Sprog: Engelsk

Forlag: MBI Publishing Company, Motorbooks International

ISBN 0-7603-1620-1

 

9/10

Illustreret gennemgang af mange af de reparationer som man typisk efter et par år selv kaster sig ud i. Eksempelvis olieskift og bremseklodser. På performance siden er illustreret og beskrevet eksempelvis montering af støddæmpere, krængningsstabilisatorer, Torsen spærre differentiale og "Roll bar". Bogen er illustreret med flotte farvefotos og beskrivelserne er korte og præcise. Et absolut must for den lidt fingerfærdige MX-5 ejer. Et godt supplement til Mazda Miata Performance Handbook, da man her rent faktisk i detaljer får beskrevet hvordan man foretager de ændringer som Performance Handbook anbefaler. En "must have book".

 

Se den fulde indholdsfortegnelse her: Performance Projects indholdsfortegnelse

 

Se bogens egen hjemmeside her: Miataprojects

 

Bogen kostede 179,- inkl. forsendelse og moms fra www.amazon.co.uk, så hvad venter du på?

 

MX-5

The Rebirth of the Sports Car in the Mazda MX-5

 

Forfatter: Jack K. Yamaguchi og Jonathan Thompson

Sprog: Engelsk

Forlag: Ring Ltd, Tokyo

ISBN Ukendt

 

8/10

Fortæller historien om hvorledes MX-5'eren (NA) blev skabt i detaljer helt ned til interne argumentationer og overvejelser hos Mazda. Mange flotte fotos af de forskellige designovervejelser. Både udseende og mere teknisk. Udover en masse meget flotte helsidebilleder af MX5'eren, findes beskrivelser af historie og data om mange øvrige roadstere, som har været med til at bane vejen for MX-5 konceptet. MGA/B, Austin-Healey, Fiat X1/9 etc. En bog som udover at indeholde den detaljerede historie også ser godt ud på sofabordet.

 

De to bøger af Jack K. Yamaguchi er nok de mest detaljerede og seriøse af alle bøgerne anmeldt på denne side og må begge betegnes som "must have".
 

Miata Mazda MX-5

Mazda's Affordable Sports Car for the New Millenium

 

Forfatter: Jack K. Yamaguchi

Sprog: Engelsk

Forlag: Nippan Publications

ISBN Ukendt

 

8/10

Fortsætter historien hvor "The Rebirth of the Sports Car in the Mazda MX-5" stoppede og kan som sådan ses som en direkte fortsættelse hvor der fokuseres på innovationen af MX-5 med fokus på NB modellerne. Hvor øvrige bøger i stor grad fokuserer på NA modellerne er NB'erne her mest omtalt. Udviklingen og tekniske beskrivelser af de små forskelle er grundige illustreret og beskrevet. Afslutningsvis vurderes NB'eren imod Z3, SLK, Boxster, MGF og Barchettaen.

 

De to bøger af Jack K. Yamaguchi er nok de mest detaljerede og seriøse af alle bøgerne anmeldt på denne side og må begge betegnes som "must have".

 

You & Your Mazda MX-5/Miata

Buying, enjoying, maintaining, modifying

 

Forfatter: Liz Turner

Sprog: Engelsk

Forlag: Hanynes Publishing

ISBN 1 85960 847 7

 

7/10

Fortæller historien om MX-5 kort og læsevenligt fra skabelsen af NA helt frem til NB jubilæumsmodellen 1999. Nyeste bil omtalt er NB fra 2002. Beskriver mange af de specialmodeller som er produceret (og ikke nødvendigvis solgt i Danmark). Gennemgår overfladisk MX-5 klubber i udlandet, lidt om MX-5 til banekørsel og modificering af MX-5. Har et udemærket afsnit som beskriver nogle af de ting man skal overveje og se efter, hvis man skal købe en brugt MX-5. Bogen har mange flotte billeder og vil være velegnet som læsning for den, som overvejer at købe en MX-5 ny eller brugt.

 

Road & Track

Mazda MX-5 Miata Portfolio 1989-2002

 

Sprog: Engelsk

Forlag: Brooklands Books Ltd

ISBN 185520 6080

 

3/10

Kopi af en række artikler (NA og NB), der har været bragt i Road & Track mellem 1989 og 2002. Typisk i stil med: "Her er en ny model....", "MX-5 sammenlignet med bil xxxx". Artiklerne er ikke særlige interessante med undtagelse af beskrivelse og fotos af Miata M Coupe koncept udgaven. Bogen er printet i Kina og er ikke i særlig flot kvalitet.

 

 

 

Mazda Miata MX-5

Takes on the Competition

 

Sprog: Engelsk

Forlag: Brooklands Books Ltd

ISBN 1 85520 4215

 

2/10

Kopi af en række artikler (NA og NB), der har været bragt i diverse bil magasiner (1989-1998). Alle artikler er sammenligninger mellem MX-5 og andre lignende biler. Eksempelvis Lotus Elan og BMW Z3. Artiklerne er ikke særlige dybdegående og bogen er printet i Kina i ikke særlig flot kvalitet.

 

 

 

Mazda MX-5 and Miata

MRP Autoguide

 

Forfatter: James Taylor

Sprog: Engelsk

Forlag: Amadeus Press Ltd

ISBN 1899870 42 3

 

4/10

Fortæller kort historien om hvorledes MX-5'eren (NA) blev skabt og faceliftet (NB).  Gennemgår de forskellige specialmodeller som produceret (men ikke nødvendigvis solgt i Danmark). Udmærket afsnit om køb af brugt MX-5. De fleste billeder er i Sort/Hvid og de forskellige afsnit er ikke særlig dybdegående.
 

Mazda MX-5

The Full Story of the World's Favourite Sportscar

 

Forfatter: Brian Long

Sprog: Engelsk

Forlag: Veloce Publishing

ISBN 1-903706-21-1

 

6/10

Brian Long er historiker, hvilket ses af bogens budskab. Mange af passagerne, billeder og referencer findes i andre MX-5 bøger. Bogen beskriver historisk set udviklingen af Mazda som producent på en interessant måde og omhandler ellers MX-5'ere fra udviklingen i 1989 og frem til 2001. Bogen gennemgår både evolutionen fra NA til NB og beskriver også en række af specialmodellerne. Brian Long går ikke teknisk i dybden som eksempelvis Liz Taylor og  Jack K. Yamaguchi hvis bøger beskriver det samme kapitel af MX-5'erens historie. Bare mere detaljeret.
 

Intense Miata

The Ten Year Retrospective of a Classic

 

Forfatter: Barbara Beach

Sprog: Engelsk

Forlag: Media Source Publishing Group

 

7/10

MX-5 verdens officielle fotoalbum, som er udgivet i anledningen af MX-5'erens 10 års jubilæum. Bogen fortæller kort om udviklingen af bilen. Hovedtemaet er alle de entusiaster, som findes over hele verden. Langt de fleste af de 450 sider indeholder derfor amatør billeder fra hele verdens MX-5 klubber, hvilket på fortrinlig vis illustrere entusiasmen for bilen. Selv den danske MX-5 klub (et par kendte ansigter) fylder to sider, som kan ses her.

Det har kun været muligt at finde bogen hos den amerikanske afdeling af Moss Motors.
 

Mazda MX-5 Miata Roadster

The Ten Year Retrospective of a Classic

 

Forfatter: Toshi Hirai (MX-5 Project Director)

Sprog: Engelsk

Forlag: Veloce Publishing

ISBN 1-904788929-7

 

??/??

Bogen er bestilt for 2 måneder siden, men bliver nok først julegave til mig selv.
 

Bogen skulle indeholde detaljer om udviklingen af MX-5 skrevet af ingeniørerne, som udviklede bilen. Bogen skulle indeholde en masse nye (forhåbentlig) billeder og historier om udviklingen og designet. Fuld anmeldelse følger når bogen modtages.
 

Ikke direkte MX-5 Relateret litteratur

Track Day Driver's Guide

How to prepare your car and yourself for the thrills of high-speed circuit driving

 

Forfatter: Art Markus

Sprog: Engelsk

Forlag: MRP Publishing

ISBN 1 899870 59 8

 

8/10

MX-5'eren er en fantastisk velkørende bil og ganske velegnet som "Track day" bil, hvilket undertegnede selv har erfaret på Sturup Raceway i Sverige. Man erfarer, som novice, hurtigt at MX-5'eren har bedre køregenskaber end man selv er i stand til at udnytte. "Track Day Driver's Guide" er netop bogen til at rette op på dette forhold. Ikke at man bliver en bedre kører, men opnår større forståelse for hvad der sker når man kører på bane. Bogen gennemgår alt fra sikkerhed til dæk, bremser, opsætning af undervogn, bilens fysik, optimal kurve kørsel, nedbremsningsteknik, acceleration, styreteknikker, overhalinger og regnvejr. Alt i relation til track day kørsel med standard eller modificerede standard biler. Bogen er skrevet i et let sprog med fokus på novicen. Den erfarne kører vil her kun finde ganske lidt ny inspiration.

 

Er du ny på "banen" eller overvejer at bevæge dig ud på en af de danske eller svenske racerbaner på en "track day" event er dette afgjort bogen, der bør læses inden den første tur på bane.

 

© www.five-speed.dk | Disclaimer | E-mail: Webmaster | Sidst opdateret: 27/10/2013