onsdag , 19. februar 2020

Lærebog i bilkonstruktion og karrosseridesign

Af Tage Schmidt © 2006

Den komplette historie om tilblivelsen af MX-5 – hvorfor og hvordan den blev en eminent lille køremaskine – fortælles åbenhjertigt af projektlederen og 13 andre ingeniører og designere på projektet i den definitive bog om ideerne og udviklingsarbejdet bag den – Mazda MX-5 Miata Roadster.

Den er en enestående case-story, der giver dyb indsigt i principper og metoder bag bilkonstruktion og -design. Når man har læst den, ved man mere end de fleste om, hvad der får en bil til at køre suverænt godt. Bogen er som skabt til brug i undervisning på højeste niveau på tekniske universiteter og i designskoler.

De fjorten forfatteren har i hver sit kapitel skrevet om deres egen projekdel, for eksempel om idégrundlaget med fokus på vægtfordelingen, om chassis-designet, om udviklingerne af Mazda 323-baserede motor og hele transmissionen, karrosseriet, kaleschen og den aftagelig hardtop og om brugen af computer-simuleringer med 3D CAD og modningen til masseproduktion.

At en del af forfatterne har været involveret i flere af delpojekterne giver nogle overlap, men også flere interesante vinkler på samme detaljer.

I et kapitel om prøvekørslerne med prototyperne oplyses om specielle M2-udgaver, der kun blev produceret i meget små styktal eller som concept-biler, herunder én der faktisk blev lavet et styk af – en “Shelby Cobra” MX-5 med V6 motor.

I et afsluttende kapitel redegøres detaljeret for alle de forskellige udgaver og specialversioner, der har været i produktion til de forskellige markeder.

Illustrationerne omfatter sjældne fotos af prototyper og aldrig før offentliggjorte originale diagrammer og tegninger.

Bogen er kilde til mange af oplysningerne i ovenstående artikel.

Mazda MX-5 Miata Roadster, Design & development: the inside story told by Mazda’s designers and engineers. Af Toshihiko Hirai med flere. ISBN 1-904788929-7. 176 sider i storformat, over 250 illustrationer, indbundet £ 29,99. Udgivet af Veloce Publishing, der er storproducent af bilbøger. Kan bestilles på nettet (www.veloce.co.uk)

Se også

JDM Roadster ND NR-A

Af Christian Lunding. På det japanske marked (JDM) sælger Mazda en track-day udgave af MX-5 …